Auteur: Richard Hoogstraten

De Koperen Plas

 

De koperen Plas
Het klopt ja, ik ben niet van de betaalwateren. Ik heb sinds mijn laatste, slechte ervaring in Frankrijk in 1996 niet meer op betaalwateren gevist. Voornamelijk uit protest tegen de enorme overbezettingen. Maar ook door de verhalen over diefstallen van en het gesleep met vissen. Tot dit weekend. Op uitnodiging van de mannen van The Baits boilies kon ik twee nachtjes een social vissen op een nieuw, goed beheerd betaalwater in Nederland. De Koperen Plas vlakbij Zwolle.

Mooie plas
Al jaren kijk ik vanaf de snelweg A28 naar de plas. Ondanks dat ik geen puttenvisser ben zag deze plas er zijn aantrekkelijk uit. Het was er nooit van gekomen. Ik heb nu eenmaal een zware voorkeur voor kanalen en rivieren. En dat gaat me ook veel beter af. Mijn scores op putten zijn niet om naar huis te schrijven. Vandaar dat ik ook met de nodige scepsis qua vangsten naar de Koper Plas ging.

Ontvangst
De ontvangst door beheerder Marcel, die ik al een beetje kende, was heel hartelijk. Hij had het druk met de vele forelvissers die druk waren in de kleinere forel visvijvers. Dus ik moest even wachten op mijn transport naar mijn stek. Transport naar de stek wordt verzorgt met een golfkar met aanhanger. Marcel parkeerde de golfkar naast mijn auto en de spullen lagen er zo op. Samen reden we naar mijn stek aan de andere kant van het water. Spul lossen op de stek en samen reden we weer terug. Weer aangekomen bij het paviljoen kreeg ik een mooie, groene kunststof boot mee. Volledig uitgerust met elektromotor en dieptemeter voer ik dwars over het meer weer terug naar mijn stek. De dieptemeter gaf al snel waarden van meer dan 10 meter diepte onder me. De kanaalvisser voelde zich al snel erg ongemakkelijk.

Eerste nacht
Na het uitpeilen van mijn stek besloot om onder de eigen kant te vissen, op drie verschillende dieptes om zo te zoeken naar de favoriete diepte waarop de karpers zouden azen. Omdat ik geen “bigpit” molens heb is het oplopende talud aan de overkant geen optie. Morgen komt Stefan mij vergezellen en die heeft wel het bereik. Daarom voer ik de overkant vast aan ik de hoop om daar morgen nog een visje te vangen. Lijnen uitgevaren, beetje partikels er om heen en klaar voor de nacht.

Geen vis
Helaas de volgende ochtend zonder vis wakker geworden. Al vroeg, want de zon kwam goed de brolly binnen met serieuze zomerse waarden. Frank en Jeroen hadden ook niets gevangen en gingen verkassen naar een andere, net vrijgekomen stek. Ik bleef zitten omdat ik verwachtte dat met Stefans gear we op de overkant kansrijk waren. Na een gezellig ontbijt en veel social talk kwam Stefan ’s middags. Samen besloten we met drie hengels de overkant te bevissen en de andere drie te verspreiden op verschillende dieptes. We zouden om en om vissen. ‘S avonds kwam Marcel de bestelde patatjes op de stek afleveren. Lekker! Hoe luxe wil je het hebben? Na een gezellig biertje hebben we de hengels klaar gemaakt voor de nacht. Ik kroop op mijn stretcher en Stefan ging nog even buurten bij Jeroen en Frank. Voorlopig bleven de piepers stil…

 

De volgende dag
Na een nacht goed geslapen te hebben werden we weer zonder een piep wakker. De overkant leverde niets op. Jeroen en Frank hadden die ochtend wel vis en vingen er rond acht uur nog een bij. Een mooie grote schub, zij gingen lekker! Helaas moest Frank vroeg weg en omdat we allemaal wel een visje wilden vangen (duh…) ging een van ons bij Jeroen zitten. Tijdens het verkassen viel er een bankstick van Stefan’s rodpod. Er was een ruimte van ongeveer 10 cm tussen de kant en de boot en raad eens waar de bankstick viel? Gelukkig had Stefan zijn zwembroek bij zich want hij moest kopje onder. Er stond dik een meter water onder de boot. Na enige vertraging  kwam Stefan aan bij Jeroen en ving daar binnen een uur een mooie spiegel en daarna was het mijn beurt. Ook ik kon op die stek een vis verleiden met een Interceptor snowman. Een mooie, sterke spiegel voor mij! Erg blij mee. Vlak daarna moest ik ook opruimen en vertrok met een zeer goed gevoel van De Koperen Plas. Later die middag ving Jeroen nog een zware spiegel van dezelfde stek.

Super-de-luxe vissen
Al met al heb ik heerlijk gevist op deze put. Voor vissers die graag van alle gemakken voorzien willen zijn is dit een super plek. Eten en drinken bezorgt op de stek. Prachtige, ruime visplekken voor twee man voorzien van stroom en een grote picnictafel. Geen gesjouw met je spullen en een zeer gastvrije en behulpzame beheerder. Een goed bestand aan karpers in een mooie omgeving. Wat wil je als verwende visser nog meer?