Auteur: Frank Penning

Goedkoop is duurkoop

 

Als visser maak je vaak (onbewust) de keus tussen kwaliteit en kwantiteit van het voer dat je gebruikt. Want als de bol in de aanbieding is dan geeft dat ons als vissers een goed gevoel of niet? Kijk we kunnen allemaal ons geld maar één keer uitgeven en eerlijk is eerlijk we zien het liefste zo veel als mogelijk terug voor elke euro die we in het water gooien. Echter je zou jezelf beter kunnen afvragen; wat gaat me uiteindelijk het meeste vis opleveren?  Is dat, ‘veel voor weinig’ of zullen de vissen een grotere voorkeur hebben voor een kwalitatief hoogwaardig aas?

Toen het kwartje viel

Jaren lang heb ik gevist met relatief goedkope bollen en wanneer ik mijn dagboek er op napluis en de resultaten van mijn vangsten optel, was mijn vangst gemiddelde bedroevend slecht. Ik was letterlijk  mijn kostbare vistijd aan het verdoen. Zeker de laatste jaren is mijn vrije tijd me heilig geworden en wil ik enkel op de best mogelijke manier vissen. Dit betekent dat ik geen concessies meer doe aan mijn aas maar ook niet aan mijn end tackle. Dit is trouwens iets wat niet alleen mijn conclusie is, maar dit is tevens de conclusie van vele ander vissers die ik ken. Na verloop van tijd kom je er achter dat een goed en attractief aas een absolute meerwaarde heeft ten opzichte van een goedkope commerciële fabrieksboilie. Ik durf daarom gerust tegen een ieder te zeggen, dat wanneer je een jaar gaat vissen met echt goed aas dat jouw vangsten gevoelig zullen oplopen! Nu zal jij waarschijnlijk  zeggen; “Dat wil ik ook wel, maar dan ben ik het dubbele aan aaskosten kwijt en dat kan bruintje niet trekken.” Nou dit was ook precies de reden waarom ik lange tijd met goedkope rommel aan de slag ben geweest. Toch moet je, jezelf hierdoor niet laten leiden, want met een goed aas kun je met heel weinig voer een zeer goed resultaat neerzetten! En zeg nu zelf; wat heb je te verliezen wanneer je 200 euro aan aas te besteden hebt op jaarbasis en je zou eens voor 200 euro een jaar lang met een echt goed aas uitpakken?

De ene boilie is zeker de andere niet

Wat maakt een goede bol nu een goede bol? Eigenlijk is het heel eenvoudig wanneer een boilie 4 euro in de winkel kost, dan moet ten eerste de winkelier er aan verdienen. Laten we zeggen dat hij € 1,50 per kilo verdient, dan kost deze boilie inkoop € 2,50. Uiteraard moet er ook nog een zakje omheen en er zijn natuurlijk diverse andere kosten wat betekent nog eens € 0,50 die van de prijs af gaat. Komen we uit op 2 euro per kilo boilies. Dan hebben we nog de draaikosten, de fabriek moet minimaal € 1,00 voor het draaien hebben en dan zal de winst voor de merknaamhouder nooit meer kunnen zijn dan € 0,50 per kilo. Wat zou betekenen dat er voor een boilie die voor € 4,00 in de winkel ligt maximaal € 0,50 aan ingrediënten zijn gebruikt om het uiteindelijke aas samen te stellen. De prijzen die ik hierboven gebruik zijn natuurlijk fictief, maar geeft wel de juiste opbouw van een verkoopprijs weer.

Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat dit aas niet veel meer kan zijn dan wat maïsmeel met een geurtje en kleurtje. Het mag duidelijk zijn dat een goed aas veel meer is dan dat. Een goed aas is gemaakt om vis te vangen niet om vissers te misleiden. Het aas wat wij maken bevat daadwerkelijk een uitgebalanceerde hoeveelheid voedingstoffen. En werkt zowel instant als ook op de lange en zeer lange  termijn. Vooral de instant werking is van belang, een vis moet direct het aas herkennen als zijnde voedsel. Daarnaast moet de smaak dusdanig goed zijn dat een vis niet weer van de stek afgaat voordat hij de laatste bol heeft opgegeten. Je kunt je wel voorstellen dat je alleen daarom al een stuk meer gaat vangen met een goed aas. Toch is er meer wat in het voordeel spreekt van een goed en smaakvol aas. Met een goed aas zal een vis het aas ook dieper en vooral ook beter opnemen dan wanneer hij een minder lekker aas zal nuttigen. Dit komt natuurlijk de werking van onze rig sterk ten goede! Zo zie je dat, wanneer je een goed aas gebruikt, het mes aan twee kanten snijdt!

Slot

Als laatste wil ik wel meegeven dat het vissen op karper de laatste jaren er niet makkelijker op is geworden. Dit heeft deels te maken met dressuur, maar ook met het feit dat de vissen kieskeuriger worden en zo een simpele maïsmeel bol veel eerder links laten liggen dan een aas dat wel de smaakpapillen open zet! Zeg nu zelf wat eet jij liever een droge beschuit die in grote hoeveelheden verkrijgbaar is of een heerlijke gegrilde kippenbout die gelimiteerd wordt aangeboden?